Wat is HypnoBirthing®?
PDF Print E-mail

HypnoBirthing® is een zwangerschapscursus voor aanstaande moeders en hun (geboorte)partner, opgericht door Marie F. Mongan. In 1989 verscheen haar boek 'HypnoBirthing, A Celebration of Life' en sindsdien verovert HypnoBirthing® de wereld. In HypnoBirthing® wordt er vanuit gegaan dat een geboorte gemakkelijk, comfortabel en vreugdevol kan verlopen als je de natuur maar haar werk laat doen. Centraal staat het aanleren van ontspanningstechnieken. Verder komen aan de orde: de adem, visualisatietechnieken, lichamelijke oefeningen, positief denken, contact met je kindje, geestelijke voorbereiding op de geboorte, het bekijken van mooie geboortefilmpjes, praktische voorbereidingen zoals het maken van een geboortewens/plan en - last but not least - inzicht in het natuurlijke proces van de geboorte en in de manier waarop je met dit proces kunt meewerken. Door zonder angst en vol vertrouwen de geboorte in te gaan, kun je samen met je kindje een prachtige start maken.

Werkt het echt?
Ja, het werkt echt. De originele HypnoBirthing cursus wordt al zo'n 25 jaar gegeven en heeft zichzelf al ruim bewezen. Er zijn verschillende statistieken die dit aantonen. HypnoBirthing moeders bevallen gemakkelijker, meer ontspannen, hebben minder (tot geen) pijn en er zijn minder medische interventies nodig. Voordat ik de opleiding tot HypnoBirthing Practitioner ging volgen, heb ik de cursus samen met mijn man gevolgd voor de geboorte van onze tweede dochter. Ik heb aan den lijve mogen ondervinden hoe mooi een geboorte met HypnoBirthing kan zijn. Dit was voor ons het geld dubbel en dwars waard.

De cursus is erg goed doordacht en je leert hierin ontzettend veel wat je allemaal direct kunt toepassen. Het boek van Marie Mongon is hierbij ondersteunend, maar tijdens de cursus leer je pas echt hoe je dit toe kunt passen en krijg je veel extra informatie die dit mogelijk maakt.

NB: Let bij het kiezen van een HypnoBirthing® cursus op dat je een gecertificeerd cursusleidster vanuit het HypnoBirthing® Instituut krijgt. Een gecertificeerd cursusleidster is opgeleid door het HypnoBirthing® Instituut en moet zich elk jaar hercertificeren dmv bijscholing. Je krijgt zo gegarandeerd les volgens de bewezen, originele methode inclusief de nieuwste ontwikkelingen. Let hiervoor op dit zegel: